Folklórny súbor Vranovčan oslávil 40. narodeniny

25.10.2009 Celý región

Vranov nad Topľou 25. októbra (TASR) - Folklórny súbor Vranovčan v sobotu 24. októbra zavŕšil kultúrnym programom s názvom Kronika v mestskom dome kultúry oslavu svojich 40. narodenín.
Na programe sa podieľalo 138 súčasných a bývalých tanečníkov a spevákov.
\"Nie je nič krajšie ako pozorovať život mladých ľudí s rovnakým záujmom\", uviedol na margo práce so svojimi zverencami dlhoročný umelecký vedúci a choreograf súboru Štefan Kocák. Zároveň priblížil, že počas svojej praxe bol svedkom toho, ako mladí ľudia so záujmom odhaľovali krásu folklóru, nachádzali zaprášené spomienky svojich rodičov a prarodičov a svojím účinkovaním v súbore privoňali k dobám dávno minulým.
Slávnostný galavečer bol zložený z výberu toho najlepšieho, s čím sa súbor počas svojej histórie prezentoval na domácej aj zahraničnej scéne. Vystúpilo na ňom 70 terajších a 68 bývalých členov súboru pred zrakom takmer šesť stoviek pozvaných hostí.
Folklórny súbor Vranovčan bol založený 1. októbra 1968. Od svojho vzniku účinkoval na viac ako 1450 vystúpeniach doma aj v zahraničí. Vystupoval v 22 štátoch Európy, Ázie, Afriky a Ameriky, kde sa prezentoval na 542 vystúpeniach. Najväčším úspechom súboru bol v roku 2002 zisk 1. miesta na celoštátnej súťaži tvorivých choreografií folklórnych súborov v Liptovskom Hrádku v dvoch vypísaných kategóriách, čím sa stal dvojnásobným laureátom súťaže, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu folklórnemu súboru na Slovensku.
 

Vyberte región